Polévka z čerstvých rajčat

Ať tu nejedeme pořád jen na sladkým, tak dnes si dáme fresh zdravý recept na úžasnou polívku. Je to tomatovka, kterou jsem díky škole nenáviděla, ale když jsem ji pak jedla v Itálii a udělala si ji doma, tak jak má být, tak jsem si ji zamilovala. Tady to není o žádným rajčatovým protlaku, ale o čerstvých rajčatech.

Suroviny

  • 800 g oloupaných rajčat
  • 2 malé cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 320 ml kuřecího vývaru
  • 90 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce másla
  • sůl, pepř (k dochucení můžete použít i 1 lžíci třtinového cukru)
  • parmezán
  • bazalka
  • chleba na krutony
  • 1 lžíce crème fraîche a 1 lžíce smetany ke šlehání

Postup

  1. Rajčata si nařízněte do kříže a spařte je, aby se dala slupka oloupat.
  2. Cibuli s česnekem oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci si rozehřejte máslo s olivovým olejem a dejte na ně opékat cibuli na mírný plamen. Cibuli opékejte asi 10 minut, občas ji promíchejte. Kdyby cibule moc hnědla, tak plamen uberte.
  3. Poté přidejte česnek a opékejte dalších 5 minut.
  4. Do hrnce přidejte rajčata, která vařečkou aspoň trochu rozmačkejte a nechte je v hrnci 10 minut povařit – občas promíchejte.
  5. K rajčatům přilejte vývar, promíchejte a nechte 15 minut vařit.
  6. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, přilejte smetanu ke šlehání. Vraťte zpátky na plotnu, promíchejte, osolte a opepřete podle chuti. Nechte ještě asi 1-2 minuty povařit a stáhněte z plotny.
  7. K servírování můžete rozmíchat 1 lžíci crème fraîche s 1 lžící smetany ke šlehání a přidat do polévky. Můžete si udělat krutony, nebo použít parmezán.

Zdroj: mamapecedoma.com