Batátový quiche se špenátem a modrým sýrem

Slaný koláče zbožňuju! Dají se jíst na snídani, sváču, ale klidně i lehčí oběd. Můžete si je dát ještě teplé a nebo za studena. V tom je jeho velká výhoda. A samozřejmě se dá udělat na hodně způsobů. Z různých surovin vyberete právě to, co vám chutná. Jeho příprava je snadná a rychlá. Ideální pohoštění třeba pro návštěvu nebo na piknik.

Suroviny

  • 1 velký batát
  • 3 cibule
  • 2 hrsti špenátových listů
  • 4 vejce
  • 50g smetany
  • 100g zakysané smetany
  • 30g strouhaného parmazánu
  • 100g modrého sýra
  • sůl, pepř, ghí

Postup

Předehřejte si troubu na 200C.

Batát můžete oloupat, ale nemusíte, nakrájejte na plátky asi 3 – 5 mm silné. Rozprostřete je těsně vedle sebe na plech a vyložený pečícím papírem, posolte, potřete rozpuštěným ghí a dejte „zavadnout“ do trouby.

Pečte asi 10 minut. Plátky získají náznak kůrčičky, ale hlavně budou pěkně tvárné a půjde s nimi dobře vyložit forma.

Mezitím si nakrájejte cibuli na tenká kolečka a restujte na ghí do zlaté barvy. Trochu ji osolte. Na závěr přidejte špenát pokrájený nebo potrhaný na menší kousky a restujte necelou minutu do zavadnutí.

V míse si připravte náplň. Rozšlehejte vejce se smetanou a zakysanou smetanou. Osolte a opepřete podle chuti. Berte v potaz slanost sýrů! Vmíchejte strouhaný parmazán a na závěr přidejte modrý sýr rozdrobený na menší kousky.

Formu s vlnitým okrajem si vymažte nebo použijte pečící papír.

Pečené plátky batátu pokládejte lehce přes sebe nejdříve po okrajích s přesahem na dno a následně jimi vyložte i dno formy. Nebojte si dělat trochu přesah a spoje můžete i lehce přimáčknout.

Na batátový korpus nalejte část náplně. Na ni rozprostřete špenát s cibulí a zalijte zbytkem náplně.

Pečte na 180C do zlatavé kůrčičky.

Nejlépe chutná po vychladnutí.

 

Zdroj: colorsoflowcarb.cz