Malinový sorbet s proseccem

Venku máme léto, jak se patří a zrovna dnes nás čeká jeden z nejteplejších dnů! To znamená i dlouhý letní večer! Čím si ho zpříjemnit? Třeba posezením na terase s vínem v ruce a nebo třeba se sorbetem s proseccem! A jak ho připravit se dozvíte právě teď. Toto osvěžení je velmi vhodné na i na různé letní zahradní party.

Malinový sorbet

Ingredience:

  • 125 g krupicového cukru
  • 1 lžíce glukózového sirupu
  • 1 lžička citronové šťávy do cukrového sirupu plus další na dochucení malin
  • 850 g malin (možno i mražených)
  • 25 ml malinovice, kvalitní vodky nebo kirche (třešňová pálenka)

Postup:

Připravte cukrový sirup. Do 125 ml vody nasypte cukr a na středním plameni vařte, dokud se cukr nerozpustí. Asi 5 minut povařte, sirup nepatrně zhoustne – měli byste získat 200 ml sirupu. Chvíli před koncem vaření přidejte glukózový sirup, aby se rozpustil. Odstavte a přimíchejte lžičku citronové šťávy.

Maliny vložte do mixéru spolu s cukrovým sirupem a rozmixujte. Pokud používáte mražené, nerozmrazujte je, ale smíchejte je rovnou s teplým sirupem a postupujte dále podle návodu. Propasírujte přes jemné sítko, přidejte zvolený alkohol a trochu citronové šťávy podle chuti – mějte na paměti, že mráz sladkost tlumí. Dejte vychladit a nalijte do zmrzlinovače. Uchovávejte v nádobě vhodné do mrazáku, před servírováním nechte asi 10 minut povolit.

Ani glukózový (případně kukuřičný sirup), ani alkohol není nezbytné použít. Oba ale pomohou hladké konzistenci sorbetu, který bude díky nim méně přemrzat a bude se lépe nabírat.

Malinový sorbet s proseccem

Ingredience: 

  • malinový sorbet
  • 375ml prosecca
  • plátky citrónu na ozdobu

Postup:

Do sklenic (nejlépe předem nachlazených) umístěte kopečky zmrzliny, ozdobte citronem a zalijte proseccem. Servírujte okamžitě, zmrzlina ve víně rychle taje, což jí sice neubírá na chuti, ale trochu na eleganci.

Prosecco můžete kombinovat skoro s každým dobrým sorbetem. Vynikající je třeba variace na známý drink Bellini. Oloupejte sedm bělomasých zralých broskví nebo nektarinek. Dobře to jde, pokud plody vložíte na třicet vteřin do vroucí vody a vzápětí je prudce zchladíte v ledové lázni. Slupka půjde snadno dolů. Následně broskve nakrájejte a vložte do hrnce se 160 ml vody a 150 g cukru, přiklopte a nechte asi 10 minut vařit. Pak rozmixujte, dochuťte citronovou šťávou a dejte zmrazit. Podávejte ve sklence s proseccem.

Zdroj: Apetitonline