Trhací chleba se šalvějí, tyrolským špekem a pečeným česnekem

Chleba netradičně, pěkně královské dělení trháním! 🙂

Chleba plný bylinek a chutí. Nic složitého, za to chuťově delikátní! Chce to vyzkoušet! A pokud vám zrovna nesednout chutě, výběr bylinek i ingrediencí na vylepšení je na vás. Chleba může být pokaždé jiný. Jeho vůně i chuť vás ale dostane už při prvním odtrhnutí.

 

Ingredience

  •  250ml mléka
  •  50g másla + na vytření formy
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 485g hladké mouky + na posypání
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 2 vejce
  • rostlinný olej na vytření mísy
  • 250g tyrolského špeku, nakrájeného na kostičky
  • 12 stroužků česneku se slupkou
  • 1 svazek šalvěje, rozebraný na lístky
  • 125ml extra panenského oleje
  • 150g  sýra fontina (můžete použít i ementál, gruyére nebo provolone) strouhaného nahrubo
  • 65g sušených brusinek
  • 70g sekaných pistácií

 

Postup

Polovinu mléka nalijte do rendlíku a zahřejte k varu. Stáhněte z plotny, přidejte máslo a cukr a míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte zbylé mléko a na 5 minut odložte stranou. Přidejte droždí, zamíchejte a zase na 5 minut (nebo dokud se na povrchu nevytvoří pěna) odložte stranou.

Mouku, sůl, vejce a kvasnicovou směs dejte do mísy robotu a pomocí hákového nástavce hněťte 5 minut, nebo dokud těsto nebude krásně hladké. Těsto přemístěte do mísy lehce vytřené olejem, přikryjte potravinářskou fólií a nechte ho kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Bude to trvat asi 30 minut.

Troubu vyhřejte na 200°C. Tyrolský špek a česnek rozložte na velký plech a pečte 10–12 minut, nebo dokud není špek vypečený dokřupava. Špek prozatím odložte stranou, česnek nechte lehce zchladnout, potom oloupejte a společně se šalvějí – trochu lístků si nechte stranou na ozdobení – a 80ml panenského oleje rozmixujte na pastu.

Těsto rozdělte na poloviny. Polovinu těsta rozválejte na ploše poprášené moukou na dlouhý pruh o rozměrech cca 15x35cm. Potřete ho polovinou česnekové pasty, posypte polovinou špeku, sýra, brusinek a pistácií a co nejpevněji zaviňte směrem od jedné delší strany ke druhé. Vzniklou roládu nakrájejte na 16 koleček a ta naskládejte do máslem vymazané formy (o průměru 24cm) nebo pekáčku. Zopakujte s druhou polovinou těsta. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Bude to trvat asi 30 minut. Vyhřejte troubu na 180°C.

Odstraňte fólii, vykynutý trhací chleba rovnoměrně polijte zbylým olivovým olejem a pečte dozlatova asi 30–35 minut. Posypte lístky šalvěje na ozdobení a pečte ještě 5 minut, aby byla šalvěj křupavá.

Zdroj: Apetitonline